brfsmalanningen.se
Andrahandsuthyrning. Tillstånd måste skriftligen begäras från styrelsen. Regler och blankett finns på hemsidan. På denna ansökan anges skälet till uthyrningen, tidsperiod samt uppgifter om hyresgästen.
Brandsäkerhet. Av brandsäkerhetsskäl får man inte placera vare sig möbler, mattor, kassar eller liknande i trapphusen. Om det utbryter en brand och det ändå funnits föremål i trapphuset gör det att det inte finns ett fullgott försäkringsskydd. Föreningen har delat ut brandvarnare så att det finns i varje lägenhet. Varje medlem är dock skyldig att kontrollera att brandvarnaren fungerar. Tryck därför gärna på dess knapp en gång i månaden för att kontrollera att det piper. Gör den inte det behöver du byta batteri.
Bredband. Bredband ingår i avgiften för alla lägenheter och tillhandahålls av Ownit. Kontakta dem om frågor tel. 08 - 525 07 300.
Cyklar. Cyklar som används ställs i cykelställen på gården. Dessa har dock en tendens att bli överfulla. Ställ därför cyklar som inte används i cykelrummet i källaren på Fredmansgatan 9 eller i ditt källarförråd.
Ekonomisk förvaltning. Föreningens ekonomiska förvaltning sköts av Simpleko.
E-post: info@simpleko.se, telefon: 018 - 66 01 60.
Logga in med bank-id i portalen på www.simpleko.se. Saknar du bank-id så kan du logga in med uppgifterna på din avi.
Facebookgrupp. Många i föreningen kommunicerar om gemensamma aktiviteter via Facebookgruppen "Brf Smålänningen". Skicka en medlemsförfrågan.
Fastighetsskötsel. Fastighetsskötsel utförs av Jensen Drift & Underhåll. Tel 08-560 502 19.
Felanmälan. Felanmälan sker till Jensen på Jensen Drift & Underhåll eller
på tel 08-560 502 19. Informationslapp finns på anslagstavlorna i trapphusen. Vid felanmälan till Jensen meddela även styrelsen på styrelsen@brfsmalanningen.se.
Försäkring. Alla boende, bostadsrättsinnehavare, hyresgäster och andrahandshyresgäster rekommenderas att teckna en hemförsäkring med bostadsrättstillägg.
Gården. Gården är föreningens mittpunkt och här äter vi gärna frukost och har middagsbjudningar. Det finns inget bokningssystem för gården utan det är först till kvarn som gäller. Om du planerar att ha en större tillställning är det bra att du meddelar dina grannar i förväg. Vi hjälps åt att vattna blommor och växter. På sommaren växer örter som får skördas av alla.
Kabel-TV. TV finns via Tele2 och ingår i avgiften för de lägenheter som har TV-uttag. Lokaler som är ombyggda till lägenheter efter att kabel-TV drogs in i huset saknar uttag och hänvisas till TV via bredband.
Klottersanering. Vid klotter på fastigheten anmäl det till Klotterkonsulten
E-post: order@klotterkonsulten.se, telefon: 020-36 40 40
Källarförråden. Förvara inte saker i gångarna. Undvik att förvara organiskt material direkt mot golvet, detta drar upp fukt och kan skapa mögel och andra fuktproblem.
Matavfall. Matavfall kastas i de bruna kärlen som står till höger om soptunnorna för vanligt avfall. Saknar du hållare för matavfallspåsar? Kontakta styrelsen.
Nycklar. Tvättstugan, portarna och vindsdörrarna öppnas med samma nyckel. Källardörrarna öppnas med en annan nyckel. Dessa nycklar är kodade och går inte att kopiera själv. Kontakta styrelsen om du vill köpa en kopia.
Portarna. De mindre protarna kan ha svårt att slå igen helt så försäkra dig om att de stängs efter dig.
Proppskåp/säkringar. Om proppen går och det inte har slagit ifrån någon säkring i elcentralen i lägenheten så är det förmodligen huvudsäkringen som har gått. Huvudsäkringen finns i elskåpen längst ner i varje trappuppgång. Nyckel till elskåpen finns i tvättstugan och i en kodlåsdosa som sitter på väggen till höger innanför dörren. Koden är samma som portkoden.
Renovering. Vid renovering och ombyggnation av lägenhet ska styrelsen ge tillstånd i förväg och vid större ingrepp måste bygglov hos Stadsbyggnadskontoret sökas och en certifierad kvalitetsansvarig anlitas. Se regler på hemsidan.
Rökning. Rökning får endast ske mitt på gården. Det är ej tillåtet att röka i sitt fönster eller i trappuppgångarna. Detta med hänsyn till dina grannar.
Skadedjur. Brf Smålänningen har en skadedjursförsäkring gällande skadedjurssanering, husbock samt övriga träskadeinsekter hos Anticimex. Du kan själv ta kontakt med Anticimex om du skulle upptäcka skadedjur och då ange Brf Smålänningens kundnummer som är 25023. Kontakta Anticimex kundservice via e-post på skador@anticimexforsakringar.se eller via telefon på 070-245 20 00.
Trapphusen. Trappstädning sker en gång per vecka av en städfirma. På grund av brandskyddsregler är det viktigt att inga föremål finns i trapphusen. Annars finns det vid brand inget fullgott försäkringsskydd, vilket är mycket olyckligt om något oförutsett inträffar. Förvara därför din matta innanför dörren. Möbler och andra skrymmande saker får av samma anledning inte stå i trapphusen.
Tvättstugan.
Tvättmedel:
Det är inte tillåtet att använda parfymerade tvättmedel eller sköljmedel. Skälet till det är att tvättstugan ska vara tillgänglig för alla, även de som inte tål parfymerade produkter. Tack för visad hänsyn.
Boka:
Alla lägenheter får en bricka med vilken man bokar sin tid via skärmen i tvättstugan eller online via www.boenderegistret.se/bv. Logga in med adress, namn och lösenord(ditt lägenhetsnr). Skriv adressen som "Maria prästgårdsgata" eller "Fredmansgatan". Ny bricka kostar 150 kr.
Bekräfta tvättid:
Du bekräftar din tvättid med brickan via en "blipp" som sitter direkt till vänster om dörren i tvättstugan. Om du inte blippat din tvättid och börjat tvätta inom en halvtimme från passets början är det fritt fram för andra att utnyttja tvättiden. En övertagen tid behöver inte bekräftas.
Användningstider:
Tvättstugan kan nyttjas mellan klockan 07.00 och 22.00. Det innebär att det varken är tillåtet att tvätta, torka eller mangla efter klockan 22.00 så att de som bor i angränsande lägenheter inte ska bli störda.
Support:
För hjälp med bricka kontakta styrelsen. För hjälp med övrigt t.ex lösenord, bokning m.m. kontakta Din Box tekniska support.
E-post: support@dinbox.se, tel: 08-698 39 01
Tänk på miljön när ni tvättar. Fyll maskinerna och överdosera inte tvättmedel. Tvätta gärna på låg grad om möjligt. Genom att sänka från 60 till 40 grader halveras nästan energiåtgången. Det går jättebra att hänga tvätten på tvättlinorna på innergården, då slipper torktumlarna och torkskåpet gå mer än nödvändigt. Vi hjälps åt att ludda av filter i torktumlaren samt torka av och damma samtliga maskiner.
Återbruk- och återvinningscentraler.
För info om återvinningscentraler se www.stockholmvattenochavfall.se/avc.
Återbruket i Roslagstull
Här kan du lämna saker för återbruk eller återvinning.
Adress: Cedersdalsgatan 7, 113 47 Stockholm.
Östberga återvinningscentral
På återvinningscentralen kan du lämna det mesta från ditt hem.
Adress: Bussens Väg 2, 122 43 Enskede
Återbruk "Pop-up"
Lämna saker för både återbruk och återvinning. Återbruket turnerar runt i stan från april till november. Läs mer och registrera dig med mobilnummer på stockholmvattenochavfall.se/avc så får du ett SMS när de är i närheten.
Miljöstation på Torkel Knutssonsgatan 10
Här kan du lämna t.ex. batterier, färg, kemikalier och lampor. Stationen är öppen dygnet runt, alla dagar. De öppnar den genom att sms:a texten ÖPPNA till nummer +46 766 861 531 eller genom att scanna en QR-kod. Mer information om hur du gör finns på plats.
Grovsoprummet
Om ni har saker som absolut inte går att göra sig av med på annat sätt, t.ex. via återbruk, återvinningsstationer eller någon second hand-butik är det möjligt att slänga det i föreningens grovsoprum. Rummet är låst, vänligen kontakta styrelsen på styrelsen@brfsmalanningen.se.
Återvinningsstationer. Återvinningsstationer för glas, plast, metall, pappersförpackningar, wellpapp m.m. finns bland annat i hörnet S:t Paulsgatan/Ragvaldsgatan vid Maria Magdalena Kyrka samt i hörnet Högbergsgatan/Repslagargatan. Tidningsinsamling finns på vår gård på varsin sida om sida om soptunnorna. Där kan tidningar lämnas i buntar eller i pappkassar. Kasta inte kartonger där.
Alla i Sverige är skyldiga enligt lag att sortera ut förpackningar, elavfall, batterier, returpapper och grovsopor och lämna detta till de insamlingssystem som finns.
Dessutom gör vi en insats för miljön och för oss själva, då vi kan minska kostnaderna för hämtning.
Bostadsrättsföreningen Smålänningen © 2012